Botten

button-botten

De belangrijkste vitaminen en mineralen voor de botten zijn vitamine D, K en de mineralen calcium en magnesium.

Voor de opbouw van botten en tanden hebben baby’s en kinderen tot 4 jaar extra vitamine D en K nodig.

Op oudere leeftijd neemt de aanmaak van vitamine D door ons lichaam af. Daarom wordt ook ouderen geadviseerd om extra vitamine D te nemen zodat de botten sterk te blijven.

De meeste vitamine K krijgen we binnen via groene groenten (K1), kaas en bijvoorbeeld kwark (K2). Bacteriën in het lichaam zelf maken in de darmen ook vitamine K2 aan. Voor de botten heeft vitamine K2 de voorkeur.

Calcium is belangrijk bij de opbouw en het onderhoud van de botten en tanden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, des te langer blijven de botten stevig. Net als bij vitamine K, komt ook calcium vooral voor in zuivel zoals kaas en melk. Daarnaast zit het in groente, noten en peulvruchten. Calcium en magnesium werken vaak samen in het lichaam. Magnesium is ook van belang bij vorming van botten en het gebit. Er zijn aanwijzingen dat magnesium helpt het botweefsel gezond te houden.

Magnesium zit in brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk en melkproducten, vlees, noten en peulvruchten.