salus.nl-1966
salus.nl-1965

“IJzer moeten we dagelijks via de voeding binnenkrijgen.”

Het mineraal ijzer is van levensbelang. Omdat het lichaam zelf geen ijzer kan aanmaken, moeten we het dagelijks via de voeding binnenkrijgen. Het grootste gedeelte van het ijzer wordt gebruikt om te helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Bloed bestaat uit bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen en het vocht (plasma) waarin deze worden vervoerd. In het plasma bevinden zich onder andere hormonen, mineralen en voedings- en afvalstoffen, die door het lichaam naar de verschillende organen worden vervoerd. Alle lichaamscellen zijn voor hun bestaan afhankelijk van zuurstof. Om zuurstof te vervoeren hebben rode bloedcellen een transportmiddel nodig: hemoglobine (Hb). Dit hemoglobine bestaat uit eiwit en ijzer. IJzer helpt bij de normale vorming van hemoglobine en ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Zo heeft ijzer een gunstige invloed op een normaal zuurstoftransport in het lichaam, maar ijzer doet meer.

“Vrouwen hebben een hogere behoefte aan ijzer dan mannen.”

Zo draagt het bij tot de normale werking van het immuunsysteem en ondersteunt het een normale energiehuishouding. Het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en draagt bij tot een normale denkfunctie. Daarnaast draagt ijzer bij aan de vermindering van vermoeidheid en is het goed bij moeheid.

De dagelijkse behoefte aan ijzer van een volwassene is een tot twee milligram. Meestal hebben mannen meer vitaminen en mineralen nodig dan vrouwen. Bij ijzer is dit echter omgekeerd. Vrouwen hebben een hogere behoefte aan dit mineraal dan mannen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ligt voor vrouwen op 15 mg per dag en loopt tijdens de zwangerschap zelfs op tot 19 mg per dag. Tijdens de borstvoedingsperiode stijgt deze behoefte gemiddeld naar 20 mg per dag.

Groenten bevatten niet zo veel ijzer, erwten en bonen daarentegen wel. Vlees, vooral rood vlees, kip en vis zijn goede bronnen van ijzer, die ook goed worden opgenomen.

Er zijn bepaalde stoffen in de voeding die de opname van ijzer kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwarte thee, koffie en melk. Hiervan is bekend dat je deze niet moet nuttigen rond de inname van een ijzer-preparaat. Wil je de opname van je ijzer-preparaat bevorderen dan kan vitamine C kan hier de helpende hand bieden.